Hlavacsek Tihamér zongoraművész, a londoni Royal College of Music doktorandusza, a Royal College of Music ösztöndíjasa.

2003-ban debütált a new york-i Carnegie Hall Weill Recital Hall-jában, ahol játékát a fiatal Emil Gilelszéhez hasonlították. A világ legrangosabb hangversenytermei közül bemutatkozott a lipcsei Gewandhausban, a berlini Konzerthausban, és a párizsi Chatelet Színházban, a müncheni Filharmónia nagytermében, továbbá Európa, Amerika és Ázsia számos más nagyvárosában (Bécsben, Rómában, Milánóban, Bostonban, Washingtonban, Delhiben, Bombayban).

Hlavacsek Tihamér Gramofon Klasszikus Díjban részesült: 2006-ban "Az év kiemelkedő fiatal művészé"-nek választották. A Hungaroton számára készülő, Goldmark összes zongoraművét tartalmazó "World preimere" felvétele első lemezét "legjobb szólófelvétel" kategóriában jelölték MIDEM-díjra.

A kelet-európai országok Európai Uniós csatlakozása tiszteletére rendezett turné szólistája volt Németországban - EuropaMusicale 2004. 2006-ban, Berlinben Ránki Dezső, Klukon Edit, az Amadinda ütőegyüttes mellett fellépője volt a Bartók - Év ünnepi "Bartók-Marathon" hangversenyének. 2007-ben Liszt - szólóestet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az Euro Musica Vitae 2000 televíziós fesztiválon az Európából beválasztott két zongorista egyikeként mutatkozott be - nagy sikerrel. Ekkor figyelt fel a fiatal tehetségre Frankl Péter zongoraművész. Olyan rangos fesztiválokon szerepelt, mint a Como-i Ősz, European Piano Forum (Berlin), Cliburn Piano Institute, Fazioli Zongorafesztivál, Savaria Interforum, Budapesti Zenei Hetek.

A Hauser Adrienne és Kocsis Zoltán által vezetett "A Zongora Ünnepe Keleten" fesztiválon szóló hangversenyt adott 2000-ben, 2001-ben ugyanott a legkiemelkedőbb fiatal művészek egyikeként - Bogányi Gergely, Nagy Péter, Szokolay Balázs, Csalog Gábor mellett - résztvevője volt A magyar zongorázás diadalmas 120 éve című dokumentumfilmnek és gálakoncertnek. A fiatal zongorista generáció kiemelkedő művészeként szereplője a 2001-ben készült A magyar iskola című dokumentumfilmnek.

Kocsis Zoltántól meghívást kapott a Budapesti Fesztiválzenekarhoz 1997-ben. Fellépett többek közt a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával, a Musica Vitae kamarazenekarra a Danubia Zenekarral és a Zeneakadémia Zenekarával. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Héja Domonkos, Győriványi-Ráth György, Csaba Péter és Izaki Masahiro.

Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny első helyezettje (többek között Földes Andor, Gandolfi, Trieszt). 1998-tól a Magyar Rádió szólistája, 2002-ben a Jacobi koncert pályázat elnyerésével annak támogatott művésze volt. Első szólólemezét a Trieszti Nemzetközi Zongoraverseny győzteseként Rómában készítette 2001-ben. 2006-2008 között a Fischer Annie Ösztöndíj nyertesként koncertezett Németországban, Olaszországban, Indiában, Romániában és Moldáviában.

A Zeneakadémia 125. évfordulója alkalmából kiadott, a legkiemelkedőbb növendékek felvételeit tartalmazó lemezének résztvevôje. "Ez a válogatás a jelent tükrözi, zálogát, aranyfedezetét a jövőnek, ami - akár amúlt - tartogat idôtálló értékeket."

Több alkalommal volt vendége a Bartók Rádió A hét muzsikusa, Zene szóval, Európa hangversenytermeiből és Bravissimo című műsorainak, felvételeit többször bemutatták a Hangfelvételek felsőfokon, Kritikus füllel adásaiban. Lemezfelvételeit európai rádiócsatornák rendszeresen sugározzák.

A budapesti Bartók Konzervatórium hallgatója volt Benkő Zoltán növendékeként, a Zeneakadémián szerzett kitünteséses Master's diplomát Falvai Sándor, Gulyás István és Devich Sándor tanítványaként, majd a Yale University School of Music-ban is diplomázott Frankl Péter osztályában, a Solti Alapítvány és a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával (2002-2004). 2009-2011 között az Egyesült Államokbeli Shenandoah University tanársegédje volt.

Olyan világhírű művészek mesterkurzusain képezte tovább magát, mint Kocsis Zoltán, Schiff András, Rados Ferenc, Dmitri Bashkirov, Lev Naumov, Pierre-Laurent Aimard, Joseph Kalichstein, Boris Berman, Claude Frank, Brigitte Engerer, Menahem Pressler.

 

Top

 

Videos of Tihamer Hlavacsek

 

 

 

 

 

 

 

MAIN | BIO | PRESS | WORLD PREMIERE | CONCERTS | IN STUDIO | MEDIA | PHOTOS | CONTACT